Konsten checkar in
Sune Nordgren - nestor inom konstvärlden berättar om sina olika uppdrag världen över
Intresset var stort – fler än 80 personer bänkade sig förväntansfullt på Tobisborgs Krog för att lyssna till Sune Nordgren som verkat inom konstvärlden i Sverige, Norge och Storbritannien under mer än 50 år. Sune Nordgren är utbildad vid Grafikskolan Forum i Malmö och arbetade i nästan tio år som konstnär, formgivare och illustratör. Därefter har han arbetat på en mer övergripande nivå – grundat konsttidskriften Kalejdoskop och Kalejdoskop förlag, varit konstkritiker för Sydsvenskan, Dagens nyheter och i Sveriges radio P1 samt lett olika konstprogram i SvT. Därutöver har han varit chef och projektledare för ett antal konsthallar och muséer och sedan 2008 är han rådgivare och curator för Strawberry Art & Design/Stordalen Collection.
Sin föreläsning startade Sune med att konstatera att pandemin givit oss tillfälle och möjlighet att vara narcissistiska – att tänka och reflektera kring vad vi varit med om och vad som påverkat oss såväl positivt som negativt.
För Sunes del har funderingarna naturligtvis till stor del handlat om konst och om vad en konstupplevelse kan vara. Förvisso kan man ta del av en hel del konst via skärm etc men det är svårt att ersätta den upplevelse man får genom den fysiska närheten till konstverk; en upplevelse som har förutsättningar att bli som allra bäst om den sker tillsammans med en kunnig guide.
Den första konstupplevelse som satte djupa spår hos Sune inträffade 1967 då Moderna Museet i Stockholm visade en utställning med Rene Magritte (som tyvärr avled strax innan utställningen öppnade). Magrittes målningar har blivit en stor inspiration för andra förgreningar inom konsten, till exempel popkonst, minimalism och konceptkonst.
Nästa viktiga upplevelse inträffade 1985 då Malmö Konsthall visade en installation av Richard Long – The Magpie – svarta och vita stenar i form av en gång genom konsthallen.
Därefter gav Sune oss intressanta inblickat i en konsthallschefs arbete och började med Malmö Konsthall där han var chef under åren 1990 – 1996. Några minnesvärda utställningarna gjordes med med verk av Alberto Giacometti, Christian Boltanski och Anthony Gormley.
1998 värvades Sune till Newcastle-Gateshead; då en industristad i stor kris, för att ta sig an utmaningen att förvandla en stor kvarn till konsthall för utställningar av samtida modern konst. Kvarnen blev BALTIC Gallery som nu beskrivs som ett måste för dem som älskar modern konst.
Efter 10 år i Storbritannien rekryterades Sune till tjänsten som chef för Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur och design i Oslo med uppgift att slå samman ett antal statliga museer. Det blev en stormig tid –2011 återvände han till sin skånska hembygd för att dels ta initiativ till Kivik Art Center dels medverka i uppbyggnaden av konsthallen Vandalorum i Värnamo.
Sedan 2008 är Sune rådgivare och curator för Strawberry Art & Design/Stordalen Collection vilket bland annat innebär ett samarbete med Petter Stordalen för att profilera utvalda hotell med samtida konst och design av högsta kvalitet.